cleaning

5 sfaturi de la specialisti pentru curatenia casei

Pentru a obtine rezultate bune, activitatea de curatenie, ca orice alta activitate, presupune insusirea unui know-how. Asemenea unei firme de curatenie care se bazeaza in activitatea sa pe tehnologii specializate, orice gospodina trebuie sa cunoasca anumite informatii de baza in curatenia spatiilor si suprafetelor.

In acest articol, vom prezenta cateva tehnici si sfaturi utile care permit fiecaruia dintre noi sa se ocupe de curatenie ca un adevarat profesionist.

1. Fii atenta la detalii

Stresul de zi cu zi si timpul tot mai scurt pe care il avem la dispozitie ne fac sa trecem cu vederea detaliile, iar acestea fac diferenta intre o curatenie “asa si asa” si una cu adevarat temeinica. Trebuie sa fim atenti la locurile si obiectele care ascund murdaria deoarece acestea sunt incarcate de bacterii, microbi, mucegariuri si mirosuri care daca nu sunt eliminate se vor raspandi in intreaga casa.

Data viitoare cand veti face curatenie, amintiti-va cand ati curatat ultima data tocurile usilor si ferestrelor, manerele clantelor, usilor si sertarelor, garniturile din cauciuc sau plastic ale obiectelor si electrocasnicelor din bucatarie, telecomenzile electrocasnicelor, tastatura si interiorul calculatorului de birou, telefonul mobil si altele asemenea.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile de care lumea “uita” atunci cand face curatenie. Si bineinteles, atunci cand curatam un obiect sau o suprafata, trebuie sa ne dam silinta astfel incat la final, aceasta sa fie cu adevarat curata.

2. Foloseste produse si consumabile adecvate tipurilor de suprafete

Asigura-te ca detii produse specializate pentru curatarea suprafetelor din lemn, sticla, piatra naturala, gresie/faianta, piele, textile. Nu recomandam folosirea produselor promovate ca fiind bune pentru toate deoarece de cele mai multe ori acestea nu ofera rezultatele asteptate.

De asemenea, trebuie sa aveti ustensile de curatenie: lavete, bureti, galeata, mop, aspirator. Nu va recomandam sa folositi o singura laveta sau un singur mop pentru toate incaperile din casa deoarece riscati sa imprastiati bacterii si mirosuri neplacute in toata casa.

3. Implica membrii familiei in activitatea de curatenie a casei

Daca spatiul in care vrei sa desfasori curatenie este mare, este bine sa ceri ajutorul unui prieten, altor membri ai familiei sau poti comanda servicii de curatenie profesionala de la o firma specializata. Curatenia generala intr-o casa nu este o munca usoara, implica mult efort si este mai bine sa ceri sprijin decat sa te descurajezi si renunti fara a duce treaba la capat.

4. Tine cont de aceste mici sfaturi.

  • protejeaza-ti mainile cu manusi din latex atunci cand faci curatenie
  • aplica solutiile de curatat pe laveta, nu pe suprafata de curatat
  • geamurile se spala geamurile intr-o zi innorata, dar nu ploioasa
  • peretii de faianta si gresia se curata mai bine dupa ce aburul din baie inmoaie murdaria
  • curata petele de pe materialele textile imediat dupa producerea acestora
  • concentreaza-te asupra fiecarei incaperi in parte pentru a evita sa fii coplesita de volumul de lucru
  • foloseste substante dezinfectante adecvate pardoselii

5. Pastreaza curatenia

Curatenia nu se face, ci se intretine, spune un vorba din popor. Daca vrei sa scapi de zilele istovitoare in care trebuie sa faci curatenie generala in toata casa si sa ai mereu o casa curata, incearca sa intretii curatenia. Astfel, fa-ti un obicei in a curata vasele si masa din bucatarie dupa folosire, dezgheata si curata interiorul frigiderului o data pe luna, curata aragazul dupa ce l-ai folosit, curata cada dupa folosire, dezinfecteaza vasul toaletei cel putin o data pe saptamana, foloseste aspiratorul la cateva zile, incearca sa reduci numarul de paturi si covoare si alte lucruri care genereza praf.

Bineinteles, lista continua, dar ideea este sa elimini murdaria imediat ce o observi si sa adopti un comportament care sa previna acumularea acesteia. Astfel, vei avea intotdeauna o casa curata si riscul de imbolnavire prezentat de diversi agenti patogeni va fi redus la minimum.

 

sursa: www.ziare.com

TOP Call Now Button